Wahai blogger jom berpersatuan..!!

by profnotetree | 11:10 AM in |

Share


Salam seantero malaysia.. entry pada kali ini dikreditkan khas untuk satu persatuan belia yang baru nak bertapak di tanah air ini.. Information technology youth movement atau (ITYM) adalah satu pertubuhan belia yang didaftarkan under  registry of youth (ROY).

ITYM  ditubuhkan oleh saudara Khaireel azlee ,dan beberapa founder yang lain, beliau adalah bekas peserta Ship For South East Asian Youth Program 2008 (SSEAYP) dan mempunyai visi dan misi yang menarik untuk dijuangkan bersama-kita.  Persatuan ini  ditubuhkan khas untuk pengguna IT di Malaysia dan  khususnya blogger yang  sentiasa bermain dengan jaringan internet, 

Persatuan ini bertujuan untuk mengumpulkan sebanyak mungkin blogger-blogger kita agar duduk dalam satu persatuan yang berdaftar. Apkah fungsinya?? sebelum ini kita berbloging hanya  berjuang secara independent, maka, ITYM berperanan  untuk menyediakan satu platform untuk blogger agar perjuangan yang dilakukan secara individual tadi dapat bergerak dengan lebih ramai dan bermatlamat didalam satu persatuan belia  yang berdaftar..  bak kata pepatah.. bersatu kita teguh bercerai kita roboh..!!

Persatuan ini boleh dikatakan setaraf dengan belia 4B, rakan muda dan sebagainya malah  pergerakannya lebih unik dan adalah persatuan yang pertama di Malaysia yang menggunaan IT sebagai medium pergerakan.

Pergerakan persatuan ini amat mudah, sebelum ini kita menggunakan internet tanpa berpersatuan dan kepentinggan.. pentingya persatuan adalah untuk memastikan perjuangan blogger-blogger dapat didengar oleh pemimpin dan dapat membuktikan bahawa blogger juga prihatin terhadap isu-isu kenegaraan dan nation..

Perjuangan Kami hanya satu. kami ingin mengumpulkan seberapa banyak ahli yang mungkin agar suara blogger  dan belia yang menggunakan internet didengar dan mewujudkan satu komunti yang boleh bersuara.. dan menangkis tanggapan sesetengah pihak bahawa belia tidak pandai mentafsir mklumat..

selain itu.. ITYM juga berperanan.. untuk melahirkan  pengguna Iinternet yang beretika. contohnya.. kami ingin menghapuskan golongan blogger tidak beretika seperti kes Aduka Teruna  yang menghina kemangkatan sultan johor baru-baru ini... dan motif kewujudan ITYM juga adalah berperanan untuk mengurangkan jurang diantara belia luar bandar dan bandar.. melalui jaringn maya.. dengan berpersatuan seperti ITYM ini.. kita dapat membantu antara satu sama lain dengan lebih pantas dan lebih meluas..

Jom daftar keahlian dan dafatarkan blog anda..!!

Persatuan ini sebernanya telah ditubuhka sejak tahun 2007 lagi..tetapi hanya bergerak didalam kelumpuk kecil sahaja.. namun telah banyak juga pencapaian dan aktiviti yang telah disertai.. dan pengerusi ITYM saudara Khaireel azlee juga telah dianugerahkan anugerah tokoh belia inovatif  atas pencapaian beliau menubuhkan  Information technology  youth movement
  •  ITYM telah menjadi panel untuk mengendalikan ceramah IT di sekolah-sekolah luar bandar  yang berujuan untuk melahirkan lebih ramai lagi generasi bijak IT
  • mengadakan bengkel membina blog bersama ahli-ahli rakan muda khususnya peserta dari belia daearah Klang dan Kuala selangor
  • Menyertai beberapa persidangan antarabangsa yang membincangkan hal-hal IT dan blog , contohnya, di persidangan Islamic Educational, Scientific and Cultural Organization (ISSESCO) dan ITYM telah membentangkan kertas cadangan untuk membina satu social network yang berasakan islam seperti facebook.
  • menyertai hari belia Malaysia dan selangor 2009 dan bakal menghantar  sukarelawan pada hari belia malaysia pada bulan may  tahun ini
  • menyumbang dan menjadi penaja blog untuk program Malysia international youth programe MIYP 2009 dan 2010 
  • Membina dan memberi tunjuk ajar mengenai blog kepada persatuan-persatuan lain.. contohnya.. majlis belia kuala selangor

Namun bergerak secara kelumpuk kecil sahaja tidak memberi impact yang baik, oleh itu setelah  ITYM mendapat mandat dari salah seorang pengarah kementerian belia dan sukan untuk menjadikan ITYM ini sebagai persatuan yang mempunyai  nama Malaysia.. kami  telah terpanggil untuk mengumpulkan lebih kurang 200ribu ahli untuk dijadikan nama pendaftaran sebagai ITYM Malysia


Sehubungan  itu kami amat mengalu-alukan anda semua  untuk menubuhkan cawangan ITYM ditempat anda..  dan membantu kami untuk mengumpul ahli dan pengguna internet agar berpersatuan.. kami amat mengalu-alukan anda yang bijak pandai dalam bidang IT dan komputer untuk duduk didalam persatuan ini agar kita dapat bersama-sama membangunkan bidang IT dinegara ini  dengan menyumbang pendapat dan cadangan..

Daftarkan b blog anda...!!
 
ITYM juga memerlukan pendaftaran blog anda untuk menjadi blogger dibawah nama persatuan kami.. program ini bukan sahaja dapat menambahkan trafik blog masing-masing namun anda juga dapat membantu kami untuk menyatukan blogger-blogger muda untuk duduk didalam satu persatuan.. 
Oleh itu ITYM telah menyediakan satu banner untuk exchange link dengan kami.. mudah sahaja.. tampilkan banner kami di blog anda dan submit banner dan blog anda kepada kami.. untuk diletakkan pada ruangan blog kami..

it youth movement
Copy paste code ini   



kami juaga berminat untuk menyediakan sijil penghargaan kepada blogger-blogger yang terpilih yang menepati blog-blog beretika dan menarik.. syarat-syaratnya adalah..

1.  Mengisi borang keahlian yang disediakan dan submit borang tersebut secara  email 
2. Sertakan hinch atau konsep blog anda bersama email borang keahlian
3. menjadi fan kami di facebook (jika ada)

4. Tampilkan banner diatas di blog masing-masing

5. Haruslah seorang belia yang berumur dari 16 tahun - 40 tahun

keahlian adalah percuma dan anda amat dialukan untuk membuka cawgan ITYM di kawasan anda.. sapa sangka.. anda yang jarang keluar rumah secara tiba-tiba menjadi pengerusi sesebuah persatuan.... kan menarik hehe..  ^_^ 
Download borang disini

Join us on facebook

Okaylah sampai disini sahaja review mengenai Persatuan belai untuk blogger ni atau ITYM.. diharap anda semua dapat memberikan kerjasama dan mendaftar sebagai ahli kami.. dan jadilah seorang penggun ainternet yang berpersatuan.. dan sebarang pertanyaan bolehlah buzz di commet atau di facebook ITYM ya..  dan juga di alamat email ni.
. Khaireel Azlee
Pengerusi
Gerakan Belia Teknologi Informasi.
olee_3370@yahoo.com

Sekian.. salam seantero malaysia.. jom ramai-ramai mendaftar dan menjadi pengguna internet yang berpersatuan.. sekian terima kasih..!!




 

14 comments:

  1. joegrimjow on February 19, 2010 at 7:45 AM

    wahh
    xsangka ada begini
    apsal kalau youth
    40 tahun pun boleh?

    xpe
    asalkan suasana blogging meriah
    jalan je


    jom join contest weekend@sheffield
    ada 2 hari lagi sebelum ditutup
    true meaning of love atau unity through sportmanship
    anda pilih!
    klik klik

     
  2. profnotetree on February 19, 2010 at 7:49 AM

    hehe.. baru lulus dapat sijil bro.. so baru leh nak publish kat sini.. meh r join.. kalu nak bukk cawangn kat tempat bro pon boleh.. kumpul 7 orang.. pendaftaran kitorang uruskan.. ^_^

     
  3. Mknace on February 19, 2010 at 8:06 AM

    macam best jugak..
    tapi..
    kalau boleh, buat la online registrtion.. nak donlod borang tu yang maleh tu

     
  4. profnotetree on February 19, 2010 at 8:11 AM

    urm.. dalam proses.. actually masih dibangunkan.. dan laman blog pun masih baru..

    lagipun kalau gne on9 form takut orang x percaya.. so gne latter head form persatuan lebih meyakinkan.. neway.. tq for yr advice.. ^_^
    and we all mmg akn gne on9.. tq

     
  5. Khaireel Azlee on February 19, 2010 at 3:47 PM

    kalau guna online form borang dia tak best, tak macam isi borang jadi ahli persatuan belia..hehehehehhe

     
  6. hans on February 19, 2010 at 5:15 PM

    sedang fikir dlu...
    sebab saya lebih suka macam skrg
    independent...
    tak suka dikawal
    tgok lah macam mana

     
  7. profnotetree on February 19, 2010 at 5:39 PM

    salam hans.. ITYM nih macm persatuan belia yang lain.. macam rakan muda... cuma kami ingin kumulkan blogger2 duduk dalam satu persatuan.. untuk memeriahkan dunia blog dan IT.. itu sahaja.. kan kerajaan mengalakkn kita berpersatuan..

     
  8. maisyara Pot! Pot! on February 20, 2010 at 2:27 AM

    ade kah ia mcm GengBlogger? hehehe..

     
  9. profnotetree on February 20, 2010 at 2:38 AM

    bukan mai.. ITYM sebuah persatuan belia.. sama macm persatuan belia yang lain.. dan persatuan ni berdaftar bawah akta belia 2007 nak tahu lebih lanjut joinor buzz kami fb eh

     
  10. Wen Pink on February 24, 2010 at 1:57 AM

    is this really for real?? will protect us as bloggers?

     
  11. profnotetree on February 24, 2010 at 2:08 AM

    yeah.. we are registered NGO as follow registry of youth act 2007.. we need malaysian youth blogger to unite under us...

     
  12. shamin asfar on February 28, 2010 at 1:37 PM

    cool :)

     
  13. Zala Wajik on March 3, 2010 at 9:46 PM

    aduhh, syaratnya kena 16 tahun paling muda.

    15 tak boleh ke? 8(

     
  14. zida on May 10, 2010 at 2:41 PM

    Nak join boleh kann?

     
Bookmark and Share

Followers


ShoutMix chat widget
Creative Commons License