Tips mengelakkan diri dari disaman polis

by profnotetree | 9:04 PM in |

Share


Nino...nino... berhenti kan kenderaan anda...!!

Hye... entry kalini agak pelik sikit bunyinya... kalini nak kongsi sikit beberapa tips untuk mengelakkan anda semua dari disaman oleh pihak polis ketika memandu..


Mesti diantara anda semua ada yang pernah disaman kan...  lumrah hidup manusia sentiasa melakukan  kesilapan dan bila disaman tu.. mulalah.. menyumpah-nyumpah polis yang saman tu... perlu diingatkan.. polis juga insan biasa dan mereka menjalankan tanggungjawab mereka menjaga keamanan negara..

Disini ada beberapa tips yang mungkin berkesan dari prof untuk digunakan ketika berhadapan dalam situasi dithan polis ketika memandu..



Stop first...!!

Ini adalah tips yang selalunya digunakan oleh prof dan rakn-rakan prof semasa berada didalam situasa berikut... berhenti dulu sebelum radio car polis itu berhenti... maksudnya.. ketika anda sedang memandu.. dan anda dapati ada siren polis berbunyi dan berkelip-kelip tu... anda haruslah berhenti dahulu sebelum mereka berhenti...

Dimana logiknya...?? apabila anda berhenti dahulu.. make sure anda keluar dulu sebelum polis tu keluar.. so.. disini bermakna.. polis itu tidak boleh argue jika anda tidak memakai seat belt dan sebagainya.. dan biasanya.. orang yang benar tidak lari dari masalah... so jangan lari.. tunjukkan dan yakinkan pada polis tu yang anda tidak melakukan kesalahan..









The student power...!!


Tips yang ini amat berkesan digunakan oleh student... kepada student-student diluar sana.. make sure.. u all semua sentiasa membawa kad matrik dimana saja anda berada... tahukah anda kuasa student boleh mempengaruhi sifat perimanusiaan seseorang anggota polis itu..

Logiknya begini.. jika anda ditahan anda boleh gunakan kuasa student card anda.. dimana  anda adalah seorang student dan tidak bekerja dan tidak ada wang.. dan kelengtong r sikit cakap duit yang ada pun cukup-cuup nak pakai wat assignment projek... dan nak rushing hantar assignment dan sebagainya.. 

Trick ini biasa digunakn oleh prof masa zaman muda-muda dulu... hehehe.. dan ternyata berkesan... polis akan kasihankan anda kerana anda seorang student dan mereka paham keadan kewangan seorang student.. dan pada fikiran mereka student semua baik-baik dan bakal memimpin negara satu hari nanti.. 



 

Pengaruh.. dan cable...!!


Maaf encik saya rushing ni.. ada postmortem program dengan pegawai kementerina nih... inilah ayat  yang   pernah prof gunakan oleh seorang sahabat ketika ditahan polis satu masa dulu... gunakan apa sahaja network yang anda ada untuk meyakinkan yang anda ini somebody..

Contohnya... borak-borak la sikit dengan pak polisi tu.. PR kena bagus... tipu sunat... cakap rlah pakcik kamu ketua polis negara ke... anak menteri ke... hehehe.. dan gunakan nama persatuan kalau ada...

Biasakan menampal sticker-sticker atau lambang-lambang kementerian dikereta anda dan paling tidak pun sticker lambang negeri.. kerana biasanya polis tahu orang yang lekat-lekat sticker ni.. kadang-kadang bukan calang-calang orang...  mereka juga insan biasa.. mereka juga mahu network dari anda.. so.. gunakan network anda sebaik mungkin... tetapi janagn pula sesekali memberi rahsuah okay...




Mind control...!!!


The last but not least ... yang penting adalah... keberanian dan tahap  psychology anda ... gunakan kepakaran anda untuk meyakinkan kepada pak polisi yang anda tidak bersalah cakap dengan nada yang professional supaya anda tidak nampak macam penyamun dan muka wanted ..!!!

contohnya... jika anda ditahan kerana melangar lampu isyarat... katakan kepada polis tersebut yang anda adalah orang baru ditempat itu dan tidak biasa dengan jalan disitu... buat -buat bertanyakan jalan kepada anggota polis tersebut... insyaallah.. mereka akan beri consideration untuk tidak menyaman anda..  tetapi ianya terpulang pada situasi dan environment ....

Tetapi AWAS!!! PR pun PR jugak... dilarang menjadi lawyer ahaks... dats mean.. janagn lawyar buruk... just sedang-sedang saja... supaya polis itu berasa senang dan tidak syak wasangka terhadap perlakuan anda...


Lagi satu prof nak tambah.. if ada yang pasang tinted cermin yang gelap tu... make sure kalau nampak roadblock cepat-cepat turunkan keempat-empat cermin anda... dan katekan power window anda rosak... biasalah... orang lelaki suka meke up  kereta.. so.. cara ini amt berkesan untuk mengelakkan tinted anda yang mahal tu... dikoyakkan...

prof hanya memberi tips berdasarkan pengalaman prof dijalanan... dan tips-tips ini pernah digunakan oleh prof dan rakan-rakan seperjuanagan prof  satu ketika dulu ... jika anda mempunyai tips-tips yang lain.. meh-meh kongsi dengan prof kat ruanagn komen ye..


Tetapi... ingatan kepada anda semua supaya mematuhi peraturan jalan raya... dan menghormati apa sahaja keputusan yang diberi oleh pihak bertanggungjawab.. kerana mereka hanya bertugas.... 

Sooo.. cayok2... kepada polis diraja malaysia kerana menjalankan tugas anda dan keamanan negara,,, peace Malaysia no war...!!








18 comments:

  1. ~ yus ~ on December 29, 2009 at 11:08 PM

    ok gak ni.. leh praktikkan.. ehehehe :D

     
  2. profnotetree on December 29, 2009 at 11:09 PM

    hehehe... satu lagi.. yang penting kena ada lesen.. dengan roadtax.. kalau xda paham-paham jelah ekh

     
  3. melatidaisy on December 29, 2009 at 11:27 PM

    salam..

    tips yg mantap..thanks prof..
    kat uia ni bile dorg tau ptptn or biasiswa da masuk, makin byk lak student kena saman..herm..

     
  4. profnotetree on December 29, 2009 at 11:37 PM

    hehe... thanx melatdaisy...
    huhu.. uia e.. kem salam kat dak mpp ahmad fahmi ekh...

     
  5. SuRayA^i. on December 30, 2009 at 12:44 AM

    haha, yg bab student power tu adalah tips yg sgt mmbantu nmpknye!~


    p/s: salam berjalan jalan. klik nippon paint :)

     
  6. profnotetree on December 30, 2009 at 12:58 AM

    hehehe.. dah biasa kena bnda tu..

     
  7. GhOsToNe on December 30, 2009 at 1:23 AM

    kesian polis2 nanti!

    hehehe

     
  8. profnotetree on December 30, 2009 at 1:27 AM

    xpe2... nanti kita tolong polis tu naik gaji.. wat pembentangan kat parlimen.. hehe

     
  9. aku zaty on December 30, 2009 at 3:36 AM

    waa~
    best nye tips2 nie!=p
    bole praktik..=p

     
  10. profnotetree on December 30, 2009 at 3:48 AM

    heheh.. tapi bila jumpa polis jangn cakap prof yang ajar pulak ye.. sshhh... diam2..

     
  11. bujang on December 30, 2009 at 4:53 AM

    haha,best2 tips ni..
    saya pernah kena saman dgn polis yang tunggu di pondok guard dalam poli kulim sbb x pasang tali pinggang keledar..boleh pulak polis wat operasi dalam tu..cam tak caya..

     
  12. sazali yusof on December 30, 2009 at 7:59 AM

    hai tq juagk kat bujang...
    haha.. dah bias adnegr jugak budak2 poli kulim ckp polis suka tgu kat dalam..

     
  13. z4mr on December 31, 2009 at 3:13 AM

    thx 4 the tips...bese sblm ni aku wat ayat2 kesian jer... haha

     
  14. profnotetree on December 31, 2009 at 3:17 AM

    huhu... ayatkesian tu dlu aku punya tag line... tapi skang da xboleh pakai polis dah praktis how to counter muka2 kesian ni...hahahhaha...dia bals macam ni j.." klu aku kesian kat ko sapa nak kesian kat aku...kurang aku collect saman..bonus kurang"..hahahaha

     
  15. yus_ucha87 on January 3, 2010 at 1:45 PM

    ak penah kena saman sbb terlanggar lampu isyarat..tp oleh kerana kepakaran ak...akhirnye keesokan hrnye, polis 2 datang tmpat kje ak n koyakkan surat saman 2 bangga gle ak depan bos ak.....terbeliak mt bos ak....

     
  16. profnotetree on January 3, 2010 at 8:22 PM

    wah.. hebat pengalaman yus tu

     
  17. touyakaruma on January 11, 2010 at 8:32 AM

    Menggunakan tips "The Student Power" ibaratkan membasuh baju dengan dakwat .

    Kalau Polis nie tau dia akan call dan report terus ke unit disiplin kampus.

     
  18. profnotetree on January 11, 2010 at 8:33 PM

    Trima kasih atas komen saudara TK.. hurm.. rasanya xda masalah kot.. maksud saya tu gunakan kuasa kita sebagi student tuk dapt budi bicara polis tu...

    bagi saya pihak university xle campur urusan diluar..dan itu antara kita dgn polis tu jew.. neway.. tq for komen.. =)

     
Bookmark and Share

Followers


ShoutMix chat widget
Creative Commons License