apa yang student buat bila dapat PTPTN??

by profnotetree | 12:16 PM in |

Share




student who lead the world




PTPTN adalah wang pinjaman yang diberikan oleh kerajaan untuk menampung keperluan study untuk pelajar-pelajar universiti awam dan swasta...slalunya bebudak di ipta dapat j duit PTPTN mesti dorang dah wat macam-macam financial planning...

Prof sampai naik takut tengok planning diorang..ada yang sampai mencapai perbelanjaan defisit...awal semester punya perancangan baik punya..tapi biasa hujung-hujung semester tetap tak cukup duit...kalau awal semester hari-hari makan kedai...hujung semester hari-hari pergi kedai...beli maggi...makanan ruji student di universiti dan universitas..hehehehe....



Apa yang depa ni slalu wat bila dapat duit PTPTN???



Benda yang pertama slalu aku dengar apa yang dorang nak beli masa dapat duit PTPTN adalah laptop...laptop kira penting juga untuk buat assignment, online cari maklumat, buka muka buku, dan berblogging macam prof ni..biasa r student..

laptop slalu yang nampak kat universiti ni biasanya datang dari jenama acer dan compaq..memang common bebenor jenama ni..sampai banyak sangat kes hilang laptop...huhuhu..klu ditanya j hilang laptop pe..mesti dorang kata acer or compaq....biasa r..itu j yang student mampu




Nombor dua yang selalu ada dalam planning depa ni mesti nak beli handphone...siswa mahupun siswi pasti meletakkan pembelian telefon bimbit ni sebagai satu kemestian pada setiap awal semester..dah jadi trend tukar dan tayang handphone baru pada setiap semester...

kalau dulu handphone satu pilihan namun kini handphone dah menjadi barang keperluan pelajar..yelah nak buat telefon atau sms lecture, classmate, housemate, soulmate dan newmate..hehehehe...klau kita tengok skrang ada student yang boleh hilang akal kalau tak ada handphone....bila dah beli handphone bertambah lagilah budget nak tambah nilai kredit...hehehehe




Benda nombor tiga dalam PTPTN budget planning dorang mesti nak pergi holiday...tak kisah r nak pegi dengan siapa pun..awek..pakwe..kawan atau ada yang pergi dengan skandal...hehehhe..

alasan kenapa nak pergi holiday mesti sebab nak enjoy dulu before dapat study dengan maksimun pada semester tu....biasanya dorang akan pergi pulau-pulau, waterfall, atau yang paling mewah pergi genting...tapi tak pernah prof dengar dorang nak pergi umrah ke...pergi oversea ke..semuanya dalam negara...oklah meningkatkan pedapatan perlancongan dalam negara..hehehehhe



Ini adalah slalu planning budak-budak dekan r...dapat j duit PTPTN benda pertama yang depa nak beli buku..hish buku punya harga jangan cakap r..tak main harga ringgit-ringgit ni..paling murah RM 50 dan ada yang mencecah ratusan ringgit..tapi demi masa depan yang gemilang, terbilang dan cemerlang maka buku ada benda yang psti akan di beli...

tapi skrang dah advanced beb..ada yang photostap j..walau ianya satu kesalahan tapi nak hidup beb...huhuhu......tapi ada gak yang bukan beli buku ilmiah...ada yang minat novel atau komik tetap letak dalam budget...tu belum kira yang book geek lagi..skali bawa buku ada r 5 atau 6 biji...bayangkan bape dorang spend untuk beli buku-buku ni...



Shopping oh shopping..benda ni paling common skali klau dapat duit PTPTN...aku yakin benda ni dorang letak paling atas skali dalam list..macam-macam yang dorang nak beli..barang dapur umah sewa..brang untuk decor bilik, stationery, bajun luar dalam...seluar luar dalam...kasut...hish memang tak tersenarai punya...klau kita tengok culture macam kat UiTM perak..asal sabtu ahad j ipoh tu dah macam bandar student...

klau pergi shopping mall tu..kiri kawan, depan kawan..kanan awek...belakang skandal...huh bersepah-sepah sahabat-sahabat korang kat shopping mall.....then kereta sewa pun  penuh...keghairahan membeli membuatkan tokey-tokey kat shopping mall semyum kayo..pakcik kayo kata mereka...hehehe..

Banyak lagi sebenarnya list apa yang student buat dengan duit PTPTN ni tapi cukuplah lima aku senaraikan...tapi kalau korang rasa korang ada habit yang menarik tentang cara nak belanjakan duit PTPTN ni..atau exprience korang sendiri...komen kat blog prof ni..al-maklumlah, kami mencari ilmu sejati..we are teaching and sharing...salam SEANTERO MALAYSIA





42 comments:

  1. udacun on January 5, 2010 at 12:31 PM

    betol3x..(versi upin ipin)

     
  2. Aini on January 5, 2010 at 12:36 PM

    betul blake sume..hehe

     
  3. profnotetree on January 5, 2010 at 12:58 PM

    betul2...hahaha...prof dah wat kajian pasal ni..huhuhu...ni baru PTPTN ...klu dapat scholor atau mara atau jpa tah macam mana gamaknya..hehehanyway..tq for all support by gov bagi duit kat student-student ni

     
  4. miss izan on January 5, 2010 at 1:23 PM

    aku setuju 120%!
    sebab aku pon macam tu! ;P

    hahahaha

     
  5. c_da on January 5, 2010 at 1:27 PM

    memang betui pun...apa nak buat skang benda2 cang gitu dah menjadi keperluan....

     
  6. kodokhijau on January 5, 2010 at 2:17 PM

    pengalam selalu mengajar kita..hahahah itu mesti pengalaman anda..hahahaha

     
  7. rizputra7 on January 5, 2010 at 4:01 PM

    ramai yg macam tue..hehehe

     
  8. profnotetree on January 5, 2010 at 4:50 PM

    tu memang betul..tapi ingatlah kita pakai duit rakyat..kita kena belanja dengan carra yang betul

     
  9. DauS on January 5, 2010 at 5:37 PM

    biasalah bila dpt duit byk skit, otak jadi x betul. hehe

     
  10. profnotetree on January 5, 2010 at 5:44 PM

    bukan otak j...semua jadi senget..biasalah duit datang bergolek

     
  11. Nadhirah Zamrose on January 5, 2010 at 10:11 PM

    sy slalunye simpan siap2 rm200...yg lain sye gne kaw2 la...ahax:)
    tp skang smue mahal so susah jgk nk berjimat ni...haih

     
  12. Musolini_TheGreat on January 5, 2010 at 10:22 PM

    2 r....saya try simpam gak..tapi klu tak cukup..pakai scholar from MAS

     
  13. profnotetree on January 5, 2010 at 10:26 PM

    mas stand for.. mak ayah support.. haha..

     
  14. BezBuddy on January 5, 2010 at 11:10 PM

    terasa gler sy....oh tidak!huhuhu

     
  15. nazmizulkifli on January 5, 2010 at 11:14 PM

    semua tu btul...lagi2 klu budak2 baru masuk ipt,maklum la baru nmpak dunia,lupe smua nya..ape ape pun dapat duit ptptn dahulukan la yg penting....klu ad lebih bru enjoy huhuhuhu....

     
  16. profnotetree on January 5, 2010 at 11:15 PM

    ala... boleh kate smua student sama je.. t menangis nak bayar balik.. wawawa...

     
  17. meera^da cute..*_* on January 6, 2010 at 12:06 AM

    den guna jadi modal bisness den lorh..sebaik den dpt half jer..xdelah byr byk...
    tp den lagi geram ngan budak mara n jpa ipta..dorg kuang ajo sbb siap beli kete beb!!!!!!

     
  18. profnotetree on January 6, 2010 at 12:11 AM

    haha.. tu r pasal... sebab drang x pikir nak bayo balik.. hehe

     
  19. heatzik on January 6, 2010 at 2:15 AM

    ak dongar ptptn ni riba'?betol ke?

    and lagi satu aku bagi cadangan..boley x buat satu post untuk biasiswa spt JPA,MARA,TNB,dan lain2?

    aku teringin sangat pasl ak tak tau cmne nk apply mende tu...gerenti trafik ko naik la!

     
  20. profnotetree on January 6, 2010 at 2:36 AM

    hai... insyaallah.. heatzik.. cadangan anda akan dipertimbangkan.. nice...

     
  21. ✿ shuhada on January 6, 2010 at 6:02 AM

    kuhik3. yaala prof. zaman I dapat PTPTN tu 10 11 tahun lepas, ok.. tapi reason dia ttp sama. Just dulu takde la nak bli laptop kan.. bli PC gedabak lar haha. My 1st brg yg bli pakai duit PTPTN ialah enpon! hebat seh, ada bendalah tu time tu.. kikiki.

     
  22. Obefiend Weiland on January 6, 2010 at 8:09 AM

    nice blog

     
  23. profnotetree on January 6, 2010 at 10:28 AM

    semua setuju dengan pandangan saya..nampaknya kajian saya sukses...walau ia isu remeh..tapi sebenarnya ia hampir dapat menampar perasaan pihak yang terlibat..hehehe

     
  24. Hazwan Hakim on January 6, 2010 at 4:14 PM

    dak2 UTeM xdapat PT lg..huhu

     
  25. profnotetree on January 6, 2010 at 4:31 PM

    relex2.. bro... budak uitm dah nak abis pon ada.. huhu... lol

     
  26. Budak Nakal on January 7, 2010 at 2:30 AM

    u should know how each utp students spend RM750 per month.

    either u proud of it, or u will blame it.





    p/s:dude, at least allowed comment with openid plz if u anonphobia..

     
  27. PEJUANG KESENIAN EXTREME on January 7, 2010 at 6:22 AM

    x sedor tu duit tu duit pinjam...kang kena bayar balik..

     
  28. profnotetree on January 7, 2010 at 2:07 PM

    ha... kawn2.. dengar tu cakp pejuang kesenian.. huh.. duit tu duit pinjam jew.. jangn boros.. hargai setiap sen yang dibelanjakan.. hehe

     
  29. DaHLia on January 7, 2010 at 7:06 PM

    dulu sis dpt PTPTN, shoping moping ...bila lagi, dulu susah...dpt duit, rasa heaven..hahaa

     
  30. profnotetree on January 7, 2010 at 7:13 PM

    huhu... smua budak bila dapat duit terus mcm lupa diri.. huhu.. prof pun akui pernah jadik mcm gini... huhu... insaf2...

     
  31. ~ana SoLehah~ on January 7, 2010 at 8:30 PM

    salam..

    PTPTN kalo kte guna joli2 xpe..sbb nti kite akn byr.. kirenye itu duit kte gak..

    tp kalo budak2 dpt biasiswa JPA ke..MARA ke.. guna p celah laen, tu x 'amanah' namanya.

    org suh guna duit tok blaja, tp dia p bejoli..dah la org kasik free...

     
  32. profnotetree on January 7, 2010 at 8:37 PM

    ha... betul gak tu.. PTPTN kita bayar.. cuma yang x reti nak bayar tu je r... x jujur.. huhu.. t jadi macm faizal tahir.. sapa susah..?? korang gak yang susah...

    Budak2 JPA ni.. korang kena ingat duit tu duit rakyat.. bukan pinjam okay... duit tu terus bagi kat korang.. so... guna r d jaln yang benar..

     
  33. ken_Tank91 on January 7, 2010 at 11:38 PM

    aku plak duit ptptn ney aku wat hantaran kahwin..
    lepas beb!!..huhuhuhuh

     
  34. profnotetree on January 8, 2010 at 12:51 AM

    wah satu pengalaman terbaik dari bro ken.. itu juga satu investment terbaik demi masa depan... hik..hik3...

     
  35. Amirul Faiz Abd. Razak on January 8, 2010 at 12:22 PM

    Saya amat bersetuju dengan Prof. Hehe.. sama jer list saya ngan list yang prof tulis. :D laptop 1st, yeah.

     
  36. Morpheus and Diana on January 8, 2010 at 5:12 PM

    Setuju sgt! :)

     
  37. profnotetree on January 8, 2010 at 11:22 PM

    wah... nampaknye kajian prof tentang PTPTN ni berhasil...hehe..

     
  38. lily on January 9, 2010 at 9:17 PM

    btl3...aku br je shopping semalam... mmg x ingat dunia.. skrg senang hati la sbb poket penuh...suka2 je g atm ambik duit...hujung sem t,mmg ikat perut kan prof..

     
  39. profnotetree on January 10, 2010 at 2:06 AM

    ha tu lah.. t dah hujung2 sem baru makn mee megi... huhuhu.. jimat2 duit tu.. prof pon nak jimat nih..

     
  40. cps.style90 on January 10, 2010 at 7:19 AM

    stju bro... ade classmate aku sorg tuh apply PTPTN just for fun..... Gune duet PTPTN just utk suka2, shopping2.... Klu dye ank org kaye ley ar.... Nih tidak... Kang satu hal plak nk mmbayar....

     
  41. misz puteri on January 11, 2010 at 1:49 AM

    huhu..put simpan wet ptptn sem ni utk final projek..yg lebih buat shoping cuti sem...haha..yeke..cdang2 mcm tu la..hehehe...

     
  42. profnotetree on January 11, 2010 at 3:40 AM

    bagus tu.. yang sebaiknya duit tu dahulukan yang penting dulu.. dah lepas semua nak bua apa.. buatlah asalkan betul.. tapi sebaiknya simpan lah.. lagipun sayang duit tu kena bayar balik

     
Bookmark and Share

Followers


ShoutMix chat widget
Creative Commons License